5 verschillende dansstijlen

5 verschillende dansstijlen

10/02/2021 Uit Door Noah de Vries

Veel mensen denken dat dans een sport is, maar eigenlijk is het een kunst. Er zijn, net als bij andere soorten kunst, veel verschillende stijlen van dans. Er zijn te veel verschillende soorten dansstijlen om alles te kunnen behandelen in dit artikel, maar toch ga ik je meer vertellen over 10 dansstijlen.

1 Ballet

De houding van een ballet-danser of ballet-danseres is heel strak. De schouders zijn ontspannen en de nek is lang. Ook is de buik aangespannen en wordt de rug kaarsrecht gehouden. De sierlijke bewegingen die je ziet op toneel zijn zo vaak geoefend tot de beweging perfect is. Om sierlijk op hun tenen te bewegen draagt een ballet-danser(es) spitzen. Deze schoenen mogen alleen gedragen worden vanaf het moment dat zij ongeveer twaalf zijn, want pas vanaf dat moment zijn de botten van de enkels, voeten, rug en knieën hier sterk genoeg voor.

2 Breakdance

Breakdance is een onderdeel van HipHop. Breakdancers gebruiken vaak hun handen en buik. Ook zijn er veel bewegingen waar hun hoofd of rug voor gebruikt wordt, zoals de headspins en de backspins. Bij breakdance wordt vaak een battle gehouden. Breakdancers dansen dan samen of in een groep om te bepalen wie de beste is. Tijdens de battles gaat het er meestal ruig aan toe naar elkaar, maar aan het eind van de battle heeft iedereen respect voor elkaars kunsten.

3 Salsa

Salsa betekent in het Spaans ‘saus’ en is een Cubaanse dansstijl. Salsa wordt bijna altijd gedanst met een partner, omdat het een passionele dans is. Vanuit Latijns-Amerika heeft deze dansstijl zich over de hele wereld weten te verspreiden. Bij Salsa wordt de nadruk gelegd op beweging, waardoor er geen vaste volgorde is maar de dans juist geleid wordt door de man. Een typisch aspect van Salsa is het zwaaien met de armen.

4 Zumba

Zumba is een combinatie van dans en fitness en het is afkomstig uit Latijns-Amerika. Doordat dans en fitness hier gecombineerd worden zorgt het voor een leuke fitness sessie.

Tijdens een Zumba sessie wordt gebruik gemaakt van de aerobic and interval training methode, waardoor er wel tot 1000 calorieën verbrand kunnen worden per sessie. Tijdens een les zumba krijg je goede controle over verschillende spieren zoals de buikspieren en daardoor worden je spieren versterkt. Daarnaast bouw je ook nog eens conditie op, want je bent druk bezig dus je longspieren en hartspieren worden flink verbeterd.

5 LambaZouk

Vraag jij je af wat LambaZouk is? Dan ben je zeer zeker niet de enige. Ongeveer 98 procent van de wereldbevolking heeft geen idee van het bestaan van deze dansstijl. LambaZouk is een Braziliaanse dansstijl ontstaan uit de combinatie van Lambada met Zouk muziek, maar het heeft een modernere uitvoering dan Lambada en Zouk. Bij LambaZouk leidt de man en beweegt de vrouw veel rond met haar heupen. Ook gebruiken vrouwen hun hoofd en haar veel tijdens deze dans.