De verschillende soorten toneel

De verschillende soorten toneel

10/02/2021 Uit Door Noah de Vries

Toneel heeft veel verschillende soorten, om deze reden is er ook voor ieder wat wils. Zo heb je bijvoorbeeld komisch toneel, tragisch toneel en monoloog. In dit artikel vertel ik je meer over 5 verschillende soorten toneel.

1 Klucht

Een klucht is vaak een toneelstuk wat niet lang duurt en gemaakt is als vermaak voor het volk. In deze toneelstukken worden mensen vaak op overdreven wijze neergezet. Hierbij worden vaak dronken mensen, prostituees of cafébazinnen gespeeld. Ook de thema’s van een klucht liggen meestal op het gebied van overspel, gierigheid en goedgelovigheid. Het moraal van een klucht is meestal om mensen te laten zien in wat voor situaties zij terecht kunnen komen wanneer zij handelen zoals deze mensen. Het is dus niet alleen bedoeld voor vermaak, maar ook ter informatie.

2 Komedie

Een komedie lijkt in essentie veel op een klucht, maar een komedie is verder en breder uitgewerkt dan een klucht en daardoor heeft het verhaal meer structuur. Ook al suggereert de naam dat het gaat om een komedie, draait het hier meer om het verhaal. Bij een klucht draait het wel vaak om de komedie.

3 Tragedie

Bij een tragedie wordt een lotgeval van een hoofdpersoon uitgebeeld. In de klassieke tragedie zijn twee hoofdsoorten te onderscheiden. De eerste hoofdsoort bestaat meestal uit vijf verschillende bedrijven waarbij de personages meestal niet bestaan uit karakters maar uit menselijke deugden of ondeugd. Dit is de retorisch-didactische tragedie. Dan is er ook nog de Aristotelische tragedie, waarbij het de bedoeling is dat het publiek meeleeft met de psychologische worstelingen van de karakters.

4 Monoloog

Een monoloog is een toneelstuk waarbij één persoon aan het woord is. Dit gebeurt vaak middenin een ander toneelstuk. Tijdens de monoloog is dan één acteur op het podium en vertelt bijvoorbeeld wat er in zijn hoofd omgaat en spreekt zijn gedachten hardop uit. In films wordt dit ook gebruikt. Hier hoor je dan vaak de stem van het personage zonder dat je zijn of haar mond ziet bewegen. Ook hier worden dan de gedachten hardop uitgesproken.

5 Thriller

Een thriller staat bekend om spanning en sensatie en dit is bij het toneelspel ook niet anders. Een thriller heeft meestal verschillende plot twists en geheimzinnige stukken waarbij het werkt tot een toppunt. Bij een thriller ligt de nadruk meestal op gevaar, actie, geheimzinnigheid en spanning. Het is de bedoeling dat de kijker op het puntje van de stoel blijft zitten tijdens de gehele voorstelling.