Wat is cabaret?

Wat is cabaret?

10/02/2021 Uit Door Noah de Vries

Cabaret is een vorm van kunst en entertainment, waarbij veel gebruikt wordt gemaakt van de combinatie grappen maken, verhalen vertellen, zingen, dansen en/of poëzie. Ondanks dat het voornamelijk gaat om humor, zit er meestal wel een serieuze ondertoon vast aan cabaret. In dit artikel vertel ik je over de soorten cabaret, wat het verschil is tussen cabaret en stand-up comedy en hoe zij met publiek omgaan.

De soorten cabaret

Er zijn tien verschillende soorten cabaret volgens de serie ‘De wortels van het kwaad’. De eerste soort is het studentikoze barkrukken cabaret. Deze vorm is ontstaan in studentenkringen waar het enige decor een aantal barkrukken waren, waardoor de nadruk op de inhoud kwam te liggen. De tweede vorm is het literale cabaret, waarbij de nadruk meer ligt op de Nederlandse taal. Hier zijn zelfs geen barkrukken aanwezig en is het decor zeer schaars. Als derde vorm is er het chaos cabaret, waarbij de combinatie tussen een verhaal en een visueel schouwspel belangrijk is. De vierde vorm is thema cabaret, waarbij er gebruik wordt gemaak van een themaverhaal met een kop en een start. Het fysieke cabaret is cabaret waarbij veel gebruik wordt gemaakt van lichaamsbeweging. Het typetjes cabaret wordt veel gebruikt door Tineke Schouten, waarbij veel bizarre verhalen worden verteld en rare typetjes worden gespeeld. Televisie cabaret vindt niet zoals andere vormen van cabaret op het toneel plaats, maar in de studio, waardoor het later op televisie verschenen kan worden. Dan zijn er ook nog vernieuwers. Deze vorm van cabaret wordt omschreven als het verleggen van de grenzen van cabaret, dus verder gaan dan ooit tevoren. Als negende vorm is er nog het cabaret op maat, waarbij de cabaretier of cabaretière te gast is bij een organisatie en zich op het onderwerp ter plekke richt in plaats van maatschappelijke onderwerpen of verhalen van eigen ervaringen. Als laatste is er stand-up comedy als cabaretvorm, echter wordt deze in het volgende kopje behandeld.

Wat is het verschil tussen cabaret en stand-up comedy?

Een cabaretvoorstelling vindt voornamelijk plaats in het theater, op televisie of op de radio. Stand-up comedy vindt daarentegen voornamelijk plaats in een comedy club, vandaar ook de naam stand-up comedy. Het gaat er bij stand-up comedy niet om dat er een vaste rode draad in het verhaal zit of dat het om maatschappelijke onderwerpen gaat, zoals bij cabaret, maar het draait hier vaak om anekdotes of grappen.

Hoe gaan cabaretiers met publiek om?

Tijdens de cabaretvoorstellingen let de cabaretier of cabaretière veel op het publiek. Hij of zij moet namelijk kunnen aflezen van het publiek wat zij van de verhalen en grappen vinden. Vaak zitten er intelligente grappen in en vergt dat meer van het publiek dan bij andere kunstvormen. Ook wordt het publiek vaak meegenomen in de voorstelling, zoals bij Jochem Myjer het geval is.